středa 12. prosince 2012

Ploty: originál, nebo imitace?

Cena, trvanlivost, vzhled, materiál? Při plánování nového plotu je nutné vzít v potaz vše a vybrat vhodný kompromis, který bude vyhovovat konkrétnímu řešení. Otázkou zůstává - originál, nebo imitace? Podívejme se na jejich výhody a nevýhody.

Plot kamenný

Trvanlivost, odolnost a pevnost činí z kamene jeden z dražších materiálů. Jeho doprava na místo a manipulace s ním také není zrovna nejjednodušší. Na druhou stranu se jedná o výhodnou investici do budoucna – plot vydrží desetiletí. Přírodní kámen je víceméně nezničitelný a dodává okolí domu pocit souznění s přírodou. Řada zájemců o kamenný plot se však rozhodne dát přednost imitaci před originálem a zvolí plot z umělého kamene nebo umělé cihly. Výhodou je nižší cena i váha a s tím spojené nižší náklady na dopravu, není také potřeba budovat pásové základy pod celým plotem. Zvolit můžete také variantu, kdy je plot postaven například z betonu a kamenem pouze obložen. V současné době provádí stavby z umělého kamene řada firem, málokterá však dokáže přírodní materiál dokonale napodobit. Originál je proto výhodnější volbou.

Plot kovaný

Kovaným, ale i kovovým plotům se nedá upřít okázalá elegance a nestárnoucí design. Známe je nejen ze zámeckých parků a zámků, ale i z mnoha rodinných domů a zahrad. Pokud se rozhodnete pro kovaný plot, máte několik možností. Z dílny uměleckého kováře až po levné napodobeniny. Nejlevnější jsou ploty sériově vyráběné, které zakoupíte v hobbymarketech. Ty však podle Miloše Němečka ze společnosti Lamark nabízejí produkty sice za nízké ceny, ale nevalné kvality. „Nabízené ploty jsou opracovány nestandardním způsobem, nejsou ošetřeny žárovým zinkem jako v případě originálu, a koroze tedy na sebe nenechá dlouho čekat. Počítejte s tím, že trvanlivost těchto plotů není standardní jako u originálu.

Oproti tomu firmy, které se na kované ploty specializují, jako například Lamark, poskytují garanci, kvalitní servis a jistotu, že pokud bude něco v nepořádku, specialista se o váš plot postará,” říká Miloš Němeček. Někteří výrobci také prodávají ploty z hliníku, a přitom je prezentují jako ploty kované. Imitace dosahují za pomoci barvy, která vypadá stejně jako u kovaných plotů. Není však tajemstvím, že hliníková imitace není tak trvanlivá jako kovaný originál a není ani natolik odolná vůči poškození. Originál opět nabízí více.

Dřevěný plot

Přírodní materiál v podobě dřeva je vítaným doplňkem každé zahrady. Dřevěný plot plní nejen bezpečnostní, ale zejména estetickou funkci. Nejčastěji se vyrábí ze smrkového, borovicového nebo modřínového dřeva, které je jedním z nejlevnějších. Oblíbené jsou však také exotické dřeviny, u kterých však budete muset sáhnout hlouběji do kapsy. Vybírat je třeba z tvrdých a odolných dřevin, například dřeva Massaranduba nebo Bangkirai, které je nejrozšířenější a nejdostupnější na našem trhu.

Před pořízením dřevěného plotu přihlédněte také k tomu, že takový plot není bezúdržbový a je potřeba jej pravidelně natírat pomocí speciálních laků a glazur. I dřevěné ploty mají svou imitaci - plastové ploty jsou jejich levnou a prakticky bezúdržbovou variantou. Především v dřívější době však byla paleta barev plastového plotu značně omezena a barvy bylo těžké sladit s domem a jeho okolím. Dnes je výběr barev mnohem variabilnější a plastový plot nabízí dokonce i typicky dřevěnou strukturu povrchu. Estetiku pravého dřeva nedožene, zato vydrží déle. Při výběru mezi originálem a imitací tak záleží hlavně na pohodlnosti majitele.

Živý plot

Živé ploty jsou ozdobou každého domu i zahrady. Výhodou živých plotů je snadné tvarování, estetický a přírodní vzhled, navíc chrání zahradu před hlukem a prašným provozem. Aby byl živý plot krásný, vyžaduje pravidelnou péči: minimálně zalévání, hnojení a zastřihávání několikrát ročně. Než však doroste do požadované výšky a zhoustne, budete si muset nějaký ten rok počkat. Pro živý plot jsou nejvhodnější neopadavé dřeviny jako zimostráz nebo ptačí zob či stálezelený a mrazuvzdorný bambus. Klasickou dřevinou určenou pro živý plot je habr, zejména kvůli jeho rychlému růstu. Habr navíc dobře snáší řez a je celkově nenáročný, jeho listy opadají až na jaře, a je tedy přes zimu neprůhledný.

Živý plot můžete také doplnit kvetoucími okrasnými keři, a plot tím barevně vyladit. Pokud vás vzhled živého plotu zaujal, ale nechcete se o plot starat, můžete zvolit jeho imitaci. Je funkční a zároveň dekorativní, jen se musíte smířit s tím, že váš plot nebude ve skutečnosti až tak „živý“. V tomto případě je originál jednoduše nedostižný.

Cenové srovnání

Za metr plastového plotu zaplatíte 1000 - 2500 Kč, u dřevěného plotu je potřeba vzít v úvahu rozměry planěk a mezery mezi nimi, jednoduchý dřevěný plot pořídíte již od 400 Kč za metr. U živého plotu záleží především na rostlinkách, které zvolíte, a také na výšce zakoupených sazenic. Například u habru stojí sazenice ve výšce do 30 cm 15 Kč a do 50 cm 25 Kč. Kvalitní kovaný plot je možné pořídit již od 1000 Kč za metr čtvereční. Ceny jsou však pouze orientační, je potřeba započítat také další náklady jako například cenu základové desky, zhotovení bran nebo branek.

Na co se tedy zaměřit při koupi plotu?

Originální, nebo umělý? Přestože se dnes vzhled imitací díky novým materiálům tomu přírodním přibližuje, originály v sobě kromě jiného nesou určité kouzlo. Při rozhodování o typu plotu tedy nepodléhejte momentálním trendům a nezapomeňte přihlédnout k faktorům, jako je cena, údržba nebo celková estetika. Kamenné, zděné a kované ploty - v případě, že jsou vyrobeny z kvalitních materiálů, vydrží desetiletí, v případě, že se jedná o jejich imitace a levnější varianty, není možné trvanlivost zaručit. Vzhled a trvanlivost dřevěných a živých plotů závisí zejména na čase, který se jim rozhodnete věnovat.

Čtěte více...

Žádné komentáře:

Okomentovat